Helsingin kuvataidekoulun 2024 lopputyöt ovat esillä Vuotalon Rohkeudella-näyttelyssä.

– Omien teosten esittäminen julkisesti vaatii rohkeutta, etenkin, jos ne käsittelevät itselle tärkeitä ja ehkä jopa hyvinkin henkilökohtaisia aiheita, kertoo lopputyökoordinaattori ja kuvataideopettaja Tuija Mettinen.

Lopputyönäyttelyn rohkeiden tekijöiden teokset käsittelevät mielikuvituksen maailmaa, sotahistoriaa, luontoa, näkemistä, unia, syvyyksiä, median vaikutusta ihmiseen sekä kaupunkimaiseman rakentumista. Käsiteltävien aiheiden joukossa on myös surua, mennyttä maailmaa, robotiikkaa, ihmissuhteita, japandi-tyyliä asumisessa, kaupungin jokapäiväistä elämää, aikaa, mielenmaisemaa, muistoja ja muistia.

Teosten lisäksi näyttelyssä ovat luettavissa oppilaiden portfoliot, jotka syventävät näyttelykokemusta avaamalla teosten takana olevaa ajattelua.

 

Nähtävillä myös kurkottajien ja konkareiden teoksia

Helsingin kuvataidekoulussa tehtävä lopputyö on itsenäinen taiteellinen työ, joka koostuu teossarjasta tai teoksesta sekä portfoliosta ja lopputyöseminaareista. Lopputyön voi tehdä vähintään 16-vuotias kuvataidekoulun oppilas, joka on opiskellut kuvataiteita jo useamman vuoden. Tämän vuoden lopputöiden tekeminen aloitettiin syyskuussa 2023. Lukuvuonna 2023–24 lopputyöntekijöitä oli yhteensä 22, ja iältään he olivat 16–18-vuotiaita. Lopputyön tehtyään oppilas voi jatkaa kuvataidekoulun Konkari-oppilaana.

Lopputöiden lisäksi Vuotalossa on myös nähtävillä jo aiemmin Helsingin kuvataidekoulussa lopputyönsä tehneiden Konkari-oppilaiden teoksia sekä mahdollisesti tulevaisuudessa lopputyön tekevien 16–18-vuotiaiden Kurkottaja-oppilaiden teoksia.

 

Kuvataiteen perusopetus kehittää luovaa ja kriittistä ajattelua

Kuvataiteen perusopetus omana koulutusmuotona perusopetuksen ja ammattiin suuntautuvien opintojen välimaastossa muodostaa kiinnostavan paikan kehittää luovaa ja kriittistä ajattelua sekä kykyä tutkia kuvallisen toiminnan avulla erilaisia ilmiöitä. Laajan oppimäärän opiskelleilla on hyvät tiedot ja taidot, joiden pohjalta he voivat suunnata jatko-opinnoissaan asiantuntijoiksi ja tekijöiksi visuaalisille aloille sekä luoda myös uusia kiinnostavia ammatti- ja palvelukonsepteja tulevaisuuden tarpeisiin. Luovuus, taiteellinen ja kriittinen ajattelu sekä taiteellinen ilmaisu ovat tulevaisuuden rakentamisessa ja ongelmien ratkaisemisessa entistä tärkeämmässä roolissa.

Keväällä 2023 Helsingin kuvataidekoulun 15–20-vuotiailta oppilailta kysyttiin, mitä kuvataidekoulussa oppimaansa asiaa he pitävät tulevaisuuden kannalta tärkeänä taitona.

– Kekseliäisyyttä, stressinsietokykyä, kärsivällisyyttä, luovaa ja loogista ajattelua sekä projektien valmiiksi tekemistä. Lopputyön kautta olen oppinut hahmottamaan aikaa, kestoa ja aikataulussa pysymistä, kertoo eräs Helsingin kuvataidekoulun pitkäaikainen oppilas.

 

Rohkeudella – Helsingin kuvataidekoulun lopputyönäyttely 2024

Paikka: Vuotalon Galleria, Mosaiikkitori 2, 00980 Helsinki

Ajankohta: 5.6.-31.7.2024

Avoinna: ma-to klo 8.00-20.00, pe klo 8.00-18.00, la klo 10.00-16.00.

Hinta: Maksuton sisäänpääsy

Lämpimästi tervetuloa!

 

0103

Helsingin kuvataidekoulu

Tietosuojalauseke
Saavutettavuusseloste

 © Helsingin Kuvataidekoulu
Design & code Artbio

YHTEYSTIEDOT

Untuvaisentie 10
00820 Helsinki
toimisto(at)kuvataide.fi
p.+358 50 382 5675
ma-to klo 10-16