Tämän lukuvuoden lopputöissä Helsingin kuvataidekoulun oppilaat ovat käsitelleet monia itselleen merkityksellisiä asioita, jotka ovat näkyneet tai näkyvät heidän omassa maailmassaan. Teoksissa esille nousevat muistot, tapa olla olemassa, tunteet, paikkojen merkitykset, suhde muihin ihmisiin ja muihin erilaisiin elämän muotoihin. Tekijät ovat 16–19-vuotiaita Helsingin kuvataidekoulun pitkäaikaisia oppilaita. Näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, keramiikkaa, kollaaseja, animaatio sekä sekatekniikalla toteutettuja kaksi- ja kolmiulotteisia teoksia.
Näyttelyssä esillä olevissa portfolioissa nuoret tekijät ovat pohtineet omaa suhdettaan taiteisiin ja omaa kehitystään taiteen tekijänä lopputyöprosessissa. Lopputyö on itsenäisesti toteutettava pitkäjänteisyyttä vaativa opinnäyte, jota ohjaa oma opettaja. Lopputyö koostuu taiteellisesta osiosta ja portfoliosta.
Lukuvuonna 2022–23 lopputyön teki 25 kuvataidekoulun oppilasta: Ahlroth Hertta, Förbom Mai, Gorschelnik Astrid, Gray Taimi, Haltunen Carmen, Jäkälä Milla, Kalajoki Ruut, Kirgiz Sila, Korkiakoski Iina, Koudounis Ramona, Lehtomäki Leena, Maltceva Veronika, Marjomaa Anna, Martikainen Emilia, Nissinen Ilona, Nurminen Ester, Paatela Ellen, Sipilä Aino, Taipale Kastiel, Takala Lilia, Tervonen Hertta, Tuominen Salla, Uusikivi Lumi, Viljakainen Kaisla ja Zolotilin Lev.
Näyttely pidettiin Laterna Magicassa 3.5.-20.5.2023. Nyt teoksiin voi tutustua verkossa.
Ruut Kalajoki: Suljettu/Avoin
Lopputyöni “Suljettu/Avoin” on kahden maalauksen sarja, jossa kuvaan sulkeutuneisuutta ja avoimuutta toisiinsa rinnastettuina. Teokset ovat omakuvia, joissa käsittelen näihin kahteen olotilaan liittyviä tunteitani, kokemuksiani ja asenteitani. Omakohtaisuudesta huolimatta teokset ovat varsin tulkinnanvaraisia, ja niitä voi tarkastella monesta eri näkökulmasta. Värien käyttö, vastakkaisten tunnelmien luominen ja tunteen välittäminen olivat päätavoitteeni maalauksissani.
Sila Kirgiz: Kierrätys Sirkus (Trash Circus)
Akvarellimaalaus kertoo rottien ja sammakkojen järjestämästä sirkuksesta. Teoksen viesti on ympäristöystävällinen keino järjestää asioita, kuten käy ilmi, että nämä hahmot ovat itse rakentaneet oman sirkuksen kierrätysmateriaaleista. Maalaus esittää pehmeän tunnelman ja positiivisemman näkemyksen lieventää ilmastonmuutoksen kriisiä.
Ilona Nissinen: Sinisen taivaan alla
Lopputyöni tutkii värejä ja kontrasteja Helsingin vaihtelevissa maisemissa. Halusin luoda erilaisia tiloja ja tunnelmia käyttäen vastavärejä, samalla sisällyttäen myös henkilökohtaisen elementin tuomalla esiin näköaloja muistoistani. Kaikkiin töihin liittyy joitain muistoja — jotkut lapsuudesta, jotkut nykyhetkestä — mutta tunnelmien ja tunteiden tulkitseminen on vapaata.
Kastiel Taipale: Blood & Breath
Blood & Breath on eri kauhumedioista inspiroitunut työ, joka on omalla tavallaan kunnianosoitus minulle tärkeille fiktiivisille teoksille. Havainnollistaakseni näiden eri sarjojen ja elokuvien merkitystä olen liittänyt portfoliooni myös sitaatteja ja kuvia niistä. Työssäni ei sinänsä ole sen syvällisempää teemaa, mutta jokaisessa teoksessa on teoksista otettuja yksityiskohtia, joilla on omat merkityksensä ja symboliikkansa. Blood & Breath ottaa pääosin piirteitä teosten gore- ja splatter-tyyppisestä kauhusta, mutta tarkkasilmäisille tulkittavaksi jää myös pienemmät yksityiskohdat.
Lev Zolotilin: Yö teltassa
Aloitin lopputyöni viime vuoden syksyllä. Eräänä iltana kävellessäni kotiin kuvataidekoulun tunnilta katsoin kuinka syreenipensaiden ja vaahteroiden lehtien varjot heiluivat katuvaloissa, ja silloin ensimmäisen kerran minulle tuli idea siitä, millainen lopputyöni voisi olla. Sain vaikutteita myös Kiasman ARS22-näyttelyn videoinstallaatioista ja muutamasta teltassa yöpymisen kokemuksista. Mielestäni tärkeintä työssäni on se tunnelma tai ilmapiiri, jota yritän välittää.