Tämän lukuvuoden lopputöissä Helsingin kuvataidekoulun oppilaat ovat käsitelleet monia itselleen merkityksellisiä asioita, jotka ovat näkyneet tai näkyvät heidän omassa maailmassaan. Teoksissa esille nousevat muistot, tapa olla olemassa, tunteet, paikkojen merkitykset, suhde muihin ihmisiin ja muihin erilaisiin elämän muotoihin. Tekijät ovat 16–19-vuotiaita Helsingin kuvataidekoulun pitkäaikaisia oppilaita. Näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, keramiikkaa, kollaaseja, animaatio sekä sekatekniikalla toteutettuja kaksi- ja kolmiulotteisia teoksia.

Näyttelyssä esillä olevissa portfolioissa nuoret tekijät ovat pohtineet omaa suhdettaan taiteisiin ja omaa kehitystään taiteen tekijänä lopputyöprosessissa. Lopputyö on itsenäisesti toteutettava pitkäjänteisyyttä vaativa opinnäyte, jota ohjaa oma opettaja. Lopputyö koostuu taiteellisesta osiosta ja portfoliosta.

Lukuvuonna 2022–23 lopputyön teki 25 kuvataidekoulun oppilasta: Ahlroth Hertta, Förbom Mai, Gorschelnik Astrid, Gray Taimi, Haltunen Carmen, Jäkälä Milla, Kalajoki Ruut, Kirgiz Sila, Korkiakoski Iina, Koudounis Ramona, Lehtomäki Leena, Maltceva Veronika, Marjomaa Anna, Martikainen Emilia, Nissinen Ilona, Nurminen Ester, Paatela Ellen, Sipilä Aino, Taipale Kastiel, Takala Lilia, Tervonen Hertta, Tuominen Salla, Uusikivi Lumi, Viljakainen Kaisla ja Zolotilin Lev.

Näyttely pidettiin Laterna Magicassa 3.5.-20.5.2023. Nyt teoksiin voi tutustua verkossa.

Hertta Ahlroth: Ajatuksia

Työni käsittelee ajatuksiani, niiden muodostumista ja vaihtelua. Työni on tietynlainen kurkistus siihen, miltä itse kuvittelen pääni sisäisen toiminnan näyttävän kaikkine eri vaiheineen.

Mai Förbom: Hic Sunt Dracones (Täällä ovat lohikäärmeet)

Lopputyöni on kartta, joka kuvastaa omaa maailmaani. Käsittelen työssä fantasiaa ja mielikuvitusta sekä maailmaa, jossa ei ole ihmisiä.

Astrid Gorschelnik: Lapsuus

Työni käsittelee aihetta lapsuus, lekkisien taustojen ja lapsuuden muistojen kautta. Sivuprofiili kuvastaa puolestaan nykypäivän minua muistelemassa lapsuuttani.

Taimi Gray: Sammakot

Työssä tutkin omaa taiteellista kehitystä ja kasvuani sammakoiden kautta. Tein keraamisia sammakoita ja öljyvärimaalauksen.

Carmen Haltunen: Lapin á deux tétes

Lopputyöni on maalaus, jossa on eläinkokeista juuri tullut kani. Maalauksen värit olen harkinnut tarkkaan sen mukaan, mikä niiden merkitys on itselleni.

Milla Jäkälä: Epäonnen neliapila

Oletko koskaan pohtinut, millaista on huono onni? Se pistää terävänä kuin lasin sirpale, kaikuu korvissa kaukaisena huutona ja lopulta aina heijastuu jonkun ylle kuin ukkospilvi.

Ruut Kalajoki: Suljettu/Avoin

Lopputyöni “Suljettu/Avoin” on kahden maalauksen sarja, jossa kuvaan sulkeutuneisuutta ja avoimuutta toisiinsa rinnastettuina. Teokset ovat omakuvia, joissa käsittelen näihin kahteen olotilaan liittyviä tunteitani, kokemuksiani ja asenteitani. Omakohtaisuudesta huolimatta teokset ovat varsin tulkinnanvaraisia, ja niitä voi tarkastella monesta eri näkökulmasta. Värien käyttö, vastakkaisten tunnelmien luominen ja tunteen välittäminen olivat päätavoitteeni maalauksissani.

Sila Kirgiz: Kierrätys Sirkus (Trash Circus)

Akvarellimaalaus kertoo rottien ja sammakkojen järjestämästä sirkuksesta. Teoksen viesti on ympäristöystävällinen keino järjestää asioita, kuten käy ilmi, että nämä hahmot ovat itse rakentaneet oman sirkuksen kierrätysmateriaaleista. Maalaus esittää pehmeän tunnelman ja positiivisemman näkemyksen lieventää ilmastonmuutoksen kriisiä.

Iina Korkiakoski: Minä ja perunat

Työni aiheena on perunat niiden eri olomuodoissa sekä minkälaiset tilanteet ja paikat ne tuovat mieleen.

Ramona Koudounis: Tasa-arvon hierarkia

Miksi me ihmiset luulemme olevamme tärkeämpi laji? Onko meidän olemassaolomme muiden eliöiden riskeeraamisen arvoista? Kuvataidekoulun lopputyöni käsittelee kaiken elävän monipuolisuutta ja tasa-arvoisuutta.

Leena Lehtomäki: Maailman naiset

Kyseessä on kolmen sarjan teos kokoelma, jossa jokainen teos edustaa eri etnistä taustaa. Lisäksi teoksiin on lisätty ”erikoispiirteitä”, joiden on tarkoitus edustaa kyseistä taustaa.

Veronika Maltceva: Muistojen talo

Me pidämme mielessämme paljon asioita, joista iso osa on muistoja. Niitä on totuttu elämään jo monella eri tavalla, tässä saatte nähdä ne sisätilojen rajoissa.

Anna Marjomaa: Theotokos

”Theotokos” on öljyliiduilla ja akryylimaaleilla tehty muotokuvakollaasi, joka kertoo äitini ja minun välisistä yhtäläisyyksistä. Muotokuvat perustuvat minun sekä äitini lapsuuden valokuviin.

Emilia Martikainen: Teehetki

Teokseni koostuu kurpitsan muotoisesta teekannusta ja kahdesta kupista. Samalla kun työstin teeastiastoa, mielessäni rakentui ajatus seesteisestä teehetkestä. Työni elementeiksi nousevat muun muassa kasvillisuus ja hentous.

Ilona Nissinen: Sinisen taivaan alla

Lopputyöni tutkii värejä ja kontrasteja Helsingin vaihtelevissa maisemissa. Halusin luoda erilaisia tiloja ja tunnelmia käyttäen vastavärejä, samalla sisällyttäen myös henkilökohtaisen elementin tuomalla esiin näköaloja muistoistani. Kaikkiin töihin liittyy joitain muistoja — jotkut lapsuudesta, jotkut nykyhetkestä — mutta tunnelmien ja tunteiden tulkitseminen on vapaata.

Ester Nurminen: Il paese dei fiori (Kukkien maa)

Tervetuloa kukkien maahan. Teossarjani on neljä muotokuva-akvarellia kukkien maailman asukkaista. Sain inspiraatiota työtäni varten kauniista asioista ympärilläni, kuten värikkäästä luonnosta.

Ellen Paatela: Aino

Taitelijat ovat maalanneen alastomia naisia vuosisatojen ajan. Lopputyössäni tutkin itse naisen kehoa muokkaamalla sitä ja jakamalla sen osiin.

Aino Sipilä: Tarina ihmisestä

Tarina ihmisestä on teos ihmisyyden tarinasta. Teos on täynnä havaintoja ihmisyyden iloista ja onnistumista sekä kivuista ja pettymyksistä.

Kastiel Taipale: Blood & Breath

Blood & Breath on eri kauhumedioista inspiroitunut työ, joka on omalla tavallaan kunnianosoitus minulle tärkeille fiktiivisille teoksille. Havainnollistaakseni näiden eri sarjojen ja elokuvien merkitystä olen liittänyt portfoliooni myös sitaatteja ja kuvia niistä. Työssäni ei sinänsä ole sen syvällisempää teemaa, mutta jokaisessa teoksessa on teoksista otettuja yksityiskohtia, joilla on omat merkityksensä ja symboliikkansa. Blood & Breath ottaa pääosin piirteitä teosten gore- ja splatter-tyyppisestä kauhusta, mutta tarkkasilmäisille tulkittavaksi jää myös pienemmät yksityiskohdat.

Lilia Takala: Sattumanvarainen

Työni on pienistä vesiväri teoksista koostuva puulevylle aseteltu kollaasi. Jokainen osa on tehty intuitiota seuraten, oman mielenmaisemani mukaan.

Hertta Tervonen: Perheeni

Perhettä ei voi määritellä ainoastaan verisukulaisuuden perusteella, joten henkilö voi itse rakentaa oman perheensä itselleen läheisistä ihmisistä. Muotokuva on minusta lapsena ja paitani muodostaa itse rakentamani perheen.

Salla Tuominen: Kuka poltti sokerin?

Työ kuvaa tunteiden ääripäitä. Se kuvaa ällömakeaa ja sokeaa euforiaa, ja vastakohtana tukehduttavaa, karua surua sekä tunnepuutosta.

Lumi Uusikivi: Synny, elä, kuole

Luomani triptyykki kuvastaa elämän kolmea eri vaihetta, joita käsittelen omien tunteideni pohjalta. Miltä eläminen näyttää? Miltä syntyminen tuntuu? Miltä kuoleminen kuulostaa?

Kaisla Viljakainen: Onnen hetkiä

Lopputyön aiheena on Espanjan vaihtovuosi. Maalauksen aiheet ovat saaneet inspiraationsa minulle tärkeistä paikoista ja ihmisistä.

Lev Zolotilin: Yö teltassa

Aloitin lopputyöni viime vuoden syksyllä. Eräänä iltana kävellessäni kotiin kuvataidekoulun tunnilta katsoin kuinka syreenipensaiden ja vaahteroiden lehtien varjot heiluivat katuvaloissa, ja silloin ensimmäisen kerran minulle tuli idea siitä, millainen lopputyöni voisi olla. Sain vaikutteita myös Kiasman ARS22-näyttelyn videoinstallaatioista ja muutamasta teltassa yöpymisen kokemuksista. Mielestäni tärkeintä työssäni on se tunnelma tai ilmapiiri, jota yritän välittää.

Tunnelmia Laterna Magicasta