Päättötyöt 2018

>TUHAT SANAA

Helsingin kuvataidekoulun päättötyönäyttely 2018

 

Helsingin kuvataidekoulun kevään 2018 päättötyöt esillä 26.4.-20.5. 2018 Strömsin taidekartanossa (Untuvaisentie 10). Näyttely on osa koulun 40-vuotisjuhlintaa. Useita vuosia kuvataidekoulua käyneet 16-20 v. oppilaat saavat päättötöissään mahdollisuuden itsenäisesti tutkia ja kuvata itselleen merkityksellisiä asioita. Tänä vuonna valmistui yhteensä yksitoista päättötyötä, joissa tutkitaan valittua aihetta valokuvauksen, maalauksen, piirtämisen ja grafiikan keinoin. Näyttelyssä ovat esillä myös portfoliot, jotka kertovat työprosessista ja päättötyön aihepiiristä.

 

Mitä kädet kertovat ihmisestä, eletystä elämästä? Millaisia asioita taiteen tekeminen kertoo ihmisestä? Millaisia ulottuvuuksia ihmisen minäkuvaan liittyy? Entä millaiselta elämä näyttää, kun minäkuva tai mieli järkkyy? Nuoret taiteentekijät ovat pohtineet päättötöissään ihmisyyttä ja ihmisen identiteetin muotoutumista.

 

Päättötöiden teemat laajenevat yksittäisestä ihmisestä ja nykyajasta kauas menneeseen ja tulevaan. Muinaisuudessa syntynsä saaneet skandinaaviset mytologiat kiehtovine hahmoineen kohtaavat näyttelyssä Helsingin kadut ja globaalit tulevaisuudenvisiot. Tulevaisuuteen liittyvät kysymykset inspiroivat mielikuvitusta ja erilaisia ajatusrakennelmia. Millaisia teknologisia mullistuksia, hyvässä ja pahassa, olemme jo nähneet ja mitä edessä odottaa? Voiko uhkakuvien seasta muodostua kirkkaita, toivoa ja elämää luovia näkymiä?

 

Näyttely on täynnä ajatuksia, tunteita, toivoa, kysymyksiä. Se on > tuhat sanaa.

 

 

 

 

Hegazi Elza: Feeling Whitney, valokuva

“Kuvasin Lontoossa keikoilla useita artisteja, jotka inspiroivat minua ja antoivat minun maistaa heidän arkipäiväänsä.”

 

 

Heikkilä Jevonia: Katso Pintaa Syvemmälle, öljyvärimaalaus

“Teoksessani käsittelen mielenterveyden häiriöitä. Halusin maalauksissani pukea sairastuneet ihmiset juhlapukuihin.”

 

 

Hiidensalo Tuuli: Käsistä, valokuva

“Käsittelen valokuvauksen päättötyössäni käsiä ja kädentaitoja. Kädet kertovat mielestäni kauniin tarinan ih- misen elämästä ja ne miellyttävät myös esteettisesti silmääni. Pohdin työssäni esimerkiksi mihin kaikkeen kädet pystyvät; luovaan ja kaavamaiseen, rajuun ja hentoon, hyvään sekä pahaan.”

 

 

Ilonen Lotta: Ylitajunta, sekatekniikka

“Esittelen päättötyössäni palasia kehittelemästäni futuristisestä maailmasta sekä kuvitteellisesta tieteestä. Siinä maailmassa tulevaisuus ei ole täydellinen, mutta se näyttää kirkkaammalta kuin nykyajan uutisotsikoissa.”

 

 

Jahnsson Emmi: Näkki, akvarelli

“Päättötyöni perimmäisenä kysymyksenä pohdin, millainen olento suomalaisesta muinaisuskosta tunnettu näkki on. Olen lähtenyt etsimään tähän vastausta käyttäen akvarellitekniikkaa.”

 

 

Ollikainen Veera: Piilevät Vaarat, grafiikka

“Vanhojen kellotaulujen hohtavat numerot kätkevät taakseen murheellisen tarinan. Vaikka teknologia on kehittynyt melkoisin harppauksin, väliin on mahtunut myös monta harha-askelta. työssäni nivoutuu yhteen sekä mennyt että tuleva – mitkä nykypäivän tuotteista ja käytännöistä osoittautuvat tulevaisuudessa täysin mielettömiksi?”

 

 

Peura Nóemi: Enemmän, Valoa, öljyvärimaalaus

“Käsittelen työssäni kokemuksiani ihmisyydestä. Mitä se, että ihminen tekee taidetta, kertoo ihmisestä?”

 

 

Vidgren Vilja: Näkijättären Ennustus, sekatekniikka

“Päättötyössäni kuvitan vesivärien ja lyijykynän keinoin Skandinaavista mytologiaa. tahdon tuoda esiin myyttien laajuuden ja erilaisen maailmankuvan töiden avulla.”

 

 

Villonen Jasmin: Merenpinnan Nousu, lyijykynäpiirustus

“Päättötyöni aiheena on merenpinnan nousu, ilmastonmuutos ja jäätiköiden sulaminen.”

 

 

Vuorivirta Linnea: Minuuden Kerrostumia, akvarelli

“Perehdyn päättötyössäni ihmisen kolmeen minäkuvan ulottuvuuteen: sosiaaliseen-, reaali- ja ihanneminäku- vaan. Käsittelen akvarelleilla toteuttamassani muotokuvasarjassa sitä, minkälaiseksi koen itseni ja mitä ajatuksia se herättää.”

 

 

Zhong Ding: Helsinki, grafiikka

“Oletko koskaan miettinyt, miltä Helsinki oikeasti näyttää? Päättötyössäni pohdin, millaisen kuvan Helsinki jät- tää katsojaansa. Mitkä rakennukset erottuvat pääkaupungin katukuvasta? Miksi?”