Päättötyöt 2016

HELSINGIN KUVATAIDEKOULUN PÄÄTTÖTYÖNÄYTTELY

Helsingin kuvataidekoulun lukuvuoden 2016 pättoötyöt esillä Roihuvuoressa, Strömsin taidekartanossa (Untuvaisentie 10, 00820 Helsinki) toukokuun ajan. Avajaiset ke 4.5. klo 19-20. Avointen ovien viikonloppu la 7.5. klo 14-18 sekä äitienpäivänä su 8.5. klo 12-16.

 

Valmistuvat:

 

Anna Hedvall, Liinu Inkeroinen, Feeliks Kilpi, Lilli Lintinen, Elina von Lerber, Laura Lonka, Oskari Nuortio, Mira-Julia Riikonen, Siiri Soininvaara, Pauliina Riihelä & Otto Vanhatalo

 

 

 

Anna Hedvall: Den fula hankungen, maalauksia

“Matka viisi pilkku kolmeen prosenttiin kuuluvan kansalaisen ajatuksiin ja tuntemuksiin omasta alkuperästään ja elämästään Suomen ehkä ristiriitaisemman ja keskustelua herättävämmän minoriteetin jäsenenä.”

 

 

Liinu Inkeroinen: Taivas+Helvetti, kollaaseja

“Tavoite on kahden kollaasin avulla yrittää selittää ja visualisoida sitä, miltä usko tuntuu. Käsittelen työssäni sekä sen hyviä että huonoja puolia.”

 

 

Feeliks Kilpi: Kuvitteellinen kaupunki, sekatekniikka

“Työni kaupunki on sekoitus uutta ja vanhaa, koska inspiraatioita on tullut niin lomamatkoilta kuin jokapäiväisestä elämästä. Kaupungin miljöö on samalla sekä merellinen että vuoristoinen.”

 

 

Lilli Lintinen: Kielletty hedelmä?, sekatekniikka

“Diptyykki pohtii sitä, hävittääkö vai korostaako pikselöinti kuvan yksityiskohtia.”

 

 

Elina von Lerber: Leikillään, sekatekniikka

“Leikillään on raikas ja elämäniloinen työ lapsuudesta. Maalaus on tehty akvarelleilla ja tussilla isoon kokoon.”

 

 

Laura Lonka: Kaupungin valot, öljyvärimaalauksia

“Neliosaisessa teossarjassani näkyy öisen Helsingin maisemia. Keskityn työssäni kuvaamaan kaupungin valoja ja nii den luomaa tunnelmaa.”

 

 

Oskari Nuortio: Maisemia, öljyvärimaalauksia

“Päättötyöni on päätös monta vuotta kestäneille opinnoille kuvataidekoulussa. Aiheenani on luonto väreineen, valoineen ja vuodenaikoineen.”

 

 

Mira-Julia Riikonen: Projektori, sekatekniikka

“Haluan tuoda esille hämyisen epätodelliset hetket, näyt ja minulle oudon tutut olennot niin, että ne ovat kerrankin näkyvissä myös muiden silmien edessä.”

 

 

Siiri Soininvaara: In(ner)dividuals, quassimaalauksia

“Kuinka ihmisluontoa kategorisoidaan ja miten persoonan voi kuvata paperille. triptyykki yrittäen luoda persoonia tyhjästä.”

 

 

Pauliina Riihelä: Peilikoe, akvarelli ja tussi, akryyli peilille

“Pohdin päättötyössäni ihmisen ja eläimen välisiä rajoja ja niiden häilyvyyttä, tietoisuutta ja ihmisyyttä.”

 

 

Otto Vanhatalo: Vastakkaiset, sekatekniikka

“Päättötyöni käsittelee ihmismielen monimutkaisuutta geometristen muotojen ja kontrastien avulla.”

 

 

Päättötöissään useita vuosia kuvataidekoulua käyneet oppilaat saavat mahdollisuuden itsenäisesti tutkia ja kuvata taiteen keinoin itselleen merkityksellisiä asioita.

 

Useissa päättötöissä on pohdiskeltu ja kuvattu ihmismielen arvoituksellisuutta, tunteita ja persoonallisuudenpiirteitä. Ihmisen ja eläimen rinnastaminen – ajatus eläinten inhimillisistä ja ihmisten eläimellisistä piirteistä on kiehtonut ja innostanut kiinnostaviin taiteellisiin tulkintoihin. Myös yksilön tietoisuuden, identiteetin ja uskon pohdiskelu ovat nähtävillä teoksissa persoonallisella tavalla.

 

Unien salaperäinen maailma, näyt sekä lapsuuden muistot ja leikit ovat johdatelleet nuoria taiteentekijöitä kuvallisella matkalla. Eräänlaisina näkyinä voidaan pitää niin ikään todellisista maisemista tai kaupungeista inspiraationsa saaneita teoksia. Illan hämärtyessä kaupungin tunnelma muuttuu jännittäväksi ja salaperäiseksi. Vuodenaikojen vaihtelu väreineen ja valoineen maisemassa ja sen yksityiskohdissa on kiinnostavaa tutkittavaa.

 

-Päättötyöohjaaja Johanna Rapinohjaaja