Näyttely POIKKEUSTILA 2020

Kevät 2020 yllätti meidät kaikki. Arki muuttui nopeasti erikoiseksi, melkein epätodelliseksi versioksi todellisuudesta.

Joukko Helsingin kuvataidekoulun Kurkottajia ja Konkareita päätti työskennellä kevään etäopetuksessa ajankohtaisen Poikkeustila –teeman parissa. 

Teemaa on lähestytty omaa arkea, ajatuksia ja tunteita kuvaten. Mitä ajatuksia tuo mieleen poikkeustila ja mitä se muuttaa? Mitä positiivisia oivalluksia se on tuonut arkeen ja ajatteluun? Mitä on ollut vaikea sietää?

Teoksissa kuvataan tuntematonta tulevaisuutta, pelkoa, pysähtymistä,  yksinäisyyttä, mutta niistä löytyy myös lämpöä, huumoria sekä luovuuden ja mielikuvituksen vapaata virtailua poikkeustilan keskellä. Osassa teoksista on tutkiskeltu hyvinkin laajasti, millaisia kuvia ja ajatusrakennelmia ilmaisu ”poikkeustila” tuo mieleen.

 

SIIRI SOININVAARA

 

 

SOFIA VUORENMAA

Mielikuvia: ”Maalaukseni ovat syntyneet suunnittelematta, tajunnanvirtaa seuraten, ja ne kuvaavat unenomaisia hetkiä maailmassa nyt ja poikkeustilan jälkeen”
 
 

”Arboretum”

 

”Sinä päivänä”

 

”Äänettömyydessä” 

 

”Erilliset”

 

NOEL HIRVONEN

 

 

MARILIIS SALUMAA

 

 

OSSI KINNUNEN

”Tarpeetonta”

 

 

ANTON LAATIKAINEN

”Olohauta”

 

 

SANDRA VEIJOLA

”Valoa tunnelin päässä”

 

 

BANSKU

”Kuvista tekemässä”

 

 

EMILIA MALINEN

”Unen värit”

 

 

JULIUS LEHTONEN

”Jotain yli 200 animeopeningia”

 

 

IIDA SALONEN

 

JULIA TUOVINEN

Painajainen (2020) 

”Kuvaan työssäni  painajaista tai olotilaa että joku on uhka. Tai pelollista tilaa, minkä syytä ei tiedä mutta siitä tunteesta on varma.”

 

 

AINOLIISA ALATALO

 

 

LOTTA ILONEN

 

 

SATU MUURINEN

 

 

MARIA MALAKEEVA

 

1. Unforgettable evening
-Ensimmäinen työ on referenssi itse otetusta valokuvasta. Keskustan värikäs ilta kahden tuikkivan taivaankappaleen kera. Venusta ja Kuuta ei ihan joka päivä näe samaan aikaan, joten halusin ikuistaa tämän kosmologisen poikkeustilanteen.
Koko: 72mm x 85mm
Materiaali: akvarelli
 

2. Waiting for a train
-Juna-asema on yksi julkisista paikoista, joka ei pidä hiljaisuutta ympärillään.
Siellä tapahtuu aina kaikenlaista, mutta siihen kyllä vähitellen tottuu. Nykyisen tilanteen takia vältetään suurien joukkojen muodostumista. Helsinkiläisenä nuorena en ole edelleenkään tottunut näkemään tyhjää, rauhallista juna-asemaa.
Koko: 70mm x 77mm
Materiaali: akvarelli

 

3. Silent street
-Mihin aikaan tahansa katselen ikkunasta ulos, en näe ihmisiä kävelemässä kadulla ja nauttimassa kevään kasvusta. Ovet ja ikkunat ovat kiinni ja tuuli kuiskii salaisuuksiaan ilman vastakaikua. 
Koko: 65mm x 75mm
Materiaali: akvarelli

 

4. Greetings to you
-Idea vapaasta linnusta pidätteli nukahtamistani, jonka takia päädyin sitten editoimaan tumman kuvan jälleennäkemisestä. Editointi ei ole tähän päivään mennessä ollut minulle se kiinnostavin taiteenpuoli, mutta oli kiva kokeilla jotain uutta kiireisen tilanteen keskellä. Tämä työ on mielenjuolahdus toivosta ja seuran ikävyydestä.

 

5. Tomorrow is a new day
-Viileän kevään saapuessa ehdin napata valokuvan hetkestä, jota pidin erityisen kauniina. Punertavan linssin takana häikäisee kirkas auringonpaiste, sekä suurien puiden varjot heijastuvat valon lailla esiin. Auringonlasku on merkki päivän päättymisestä, jolloin valmistaudutaan tervehtimään huomista avosylin.