Näkökulmia Latviasta

Riian koulu nro 64:n oppilastöitä Strömsin Taidekartanossa 1.–30.11.2019

Näkökulmia Latviasta -näyttelyn teokset ovat koulun 11. ja 12. luokan oppilaiden töitä. Oppilaat ovat iältään 17-18 -vuotiaita. Työt on toteutettu teemoista Oma sukupuuni sekä Latvian kulttuuriperintö. Teokset ovat kollaasitekniikkaa hyödyntäviä sekatekniikkatöitä.

Lisätietoa koulu nro 64:stä: http://www.r.64vsk.lv

 

Oma sukupuuni

Teokset pohjautuvat oppilaiden keräämille tiedoille oman perheensä historiasta. Lähtökohtana toimivat perheessä harjoitetut ammatit. Teoksissa näkyy sukupolvien ketju ja sen vaikutus oppilaan omille tulevaisuuden visioille.

 

 

Haralds Cesnieks: Ei väliä, mistä tuulee, kaikki lehmät tulevat kyllä kotiin.

Teos viittaa suvun eläinlääkäreihin, fyysikoihin ja työhön elokuvateollisuudessa. Teoksen nimi viittaa perheen käyttämään sananlaskuun.

 

 

Viktorija Denisova: Perheeni ammatit
Jokaisessa filmiruudussa lukee suvun jäsenten ammatti vanhimmasta nuorimpaan: tohtori, hoitaja, eläinlääkäri, sihteeri, räätäli, kirjanpitäjä, opettaja, taiteilija. Idea käyttää filmiä tuli yhtäkkiä mieleeni – kukaan perheestäni ei ole työskennellyt elokuva-alalla.

 

 

 

Kristīne Burceva

 

 

Lība Rudzīte: Sukupuuni

Teos koostuu erilaisista suvun ammattien symboleista. Tätini on viulunsoiton opettaja, setä taideteosten restauroija, isotätini tuomari ja isosetä merimies. Köynnös yhdistää eri symbolit puuksi.

 

 

Latvian kulttuuriperintö

Kulttuurikaanon avaa Latvian kulttuuria 99 eri aarteen kautta. Kaanoniin valitut kohteet edustavat kansankulttuuria, arkkitehtuuria ja muotoilua, visuaalisia taiteita, esittäviä taiteita, kirjallisuutta, musiikkia ja elokuvaa. Tavoitteena on kattaa kulttuurin eri osa-alueet ja ajanjaksot. Kaanon on ovi, jota kautta on mahdollista syventyä Latvian kulttuuriin. Tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä latvialaisesta kulttuurista ja edistää julkista keskustelua kulttuurikysymyksissä eli saada meidät kaikki ajattelemaan ja osallistumaan. Kulttuurikaanon on Latvian Kulttuuriministeriön hanke.

Kultuurikaanonin sivut tarjoavat yksityiskohtaisempaa tietoa eri kohteista: https://kulturaskanons.lv/en/

Oppilastöissä on toteutettu oma tulkinta jostain itse valitusta Kulttuurikaanonin kohteesta. Usein tulkinta perustuu omaan kokemukseen ja kiinnostukseen kyseistä kulttuurin osa-aluetta kohtaan.

 

 

Rīčards Eglītis

Versio kubistin Niklāvs Strunken (1894–1966) maalauksesta Mies astuu huoneeseen.

 

 

 

Linda Ragause
Latvialainen juhannus vastaa pitkälle suomalaista juhannusta, jossa kokot ja juhannustaiat ovat osa perinnettä.

 

 

 

Emilija Paula Krūmiņa
Kuvanveistäjä Kārlis Zālen Vapauden muistomerkki (1931–1935) symboloi Latvian itsenäistymistä. Huipulla oleva hahmo symboloi Latviaa ja hahmon pitämät kolme tähteä Latvian historiallisia alueita.

 

 

Patrīcija Bartusevića
Elokuva Limusiini Juhannuksen väreissä on kaikkien aikojen rakastetuin latvialainen elokuva. Komedian vuodelta 1981 on ohjannut Jānis Streičs. Elokuvassa vanha maalaisnainen voittaa arpajaisissa auton. Auton hankkiminen oli äärimmäisen vaikeaa Neuvostoliitossa ja niinpä ahneet sukulaiset saapuvatkin jaolle.

Teoksen teksteissä on lainauksia elokuvan ikonisista repliikeistä ja keskellä tietenkin limusiini.

 

 

Teoksia porrasgalleriassa.