Helsingin kuvataidekoulun Strömsin ja Käpylän maanantain, torstain, perjantain ja lauantain ryhmissä siirrytään 14.5. lähiopetukseen. Poikkeuksista ilmoittavat omat opettajat oppilailleen.
Ohjeet korona-ajan lähiopetukseen kuvataidekoulussa 14.5.2020 – 12.6.2020
- Kuvataidekouluun ei saa tulla sairaana.
Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudin-aiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19 ). Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla kouluun, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi aikuisen kanssa erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa. Oireisten tulee olla yhteydessä omalle terveysasemalleen ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.
- Riskiryhmään kuuluvat
Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla, eikä sen riski ole lisääntynyt terveillä eikä niillä lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus on hoito-tasapainossa. Hoitava lääkäri arvioi voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, palata kouluun. Vaikean koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat ne lapset, joiden perussairaus muutenkin aiheuttaa suurentuneen riskin vakaville infektioille. Kouluissa työskentelevien osalta toimenpiteet perustuvat työnantajan tekemään riskinarvioon. Työterveyshuolto tukee työnantajaa riskinarviossa. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-ro-kotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat
- Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana(https://thl.fi/fi/web/infektio-taudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavi-rus-covid-19 ). Koulussa vältetään tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa. Kunnan sivistystoimi ja kunnan tartuntataudeista vastaava yksikkö ohjeistavat tarvittaessa tarkemmin käytännön toimenpiteissä.
- Isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä.
- Muiden kuin lasten sekä koulun henkilökunnan oleskelua koulun tai
varhaiskasvatuksen alueella vältetään. Jokaiseen ryhmään määritellään
tilanteeseen sopivat käytännöt ja opettaja ohjeistaa perheitä toimimaan
ohjeiden mukaisesti.
- Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa
tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen
mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.
- Henkilökunnan kokoontumisia tulee välttää, esimerkiksi opettajien kokoukset
järjestetään ensisijaisesti etäyhteyden avulla.
- Henkilöstön tulisi toimia saman lapsiryhmän kanssa.
- Henkilöstö ei siirry yksiköstä toiseen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.
Kouluja koskevia lisähuomioita:
- Koulun tilaratkaisut toteutetaan niin, että oppilaiden välistä fyysistä etäisyyttä toisistaan ja opettajasta lisätään.
- Opetusryhmät pidetään erillään.
- Hygieniasta huolehditaan eväiden syömisen aikana.
Työterveyslaitoksen ohje työntekijälle: https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-tyontekijalle
- Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (https://thl.fi/fi/web/infektio-taudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavi-rus-covid-19 ). Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja.
- Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan kouluun ja ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen eväiden syöntiä, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.
- Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa. ·Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
- Maskien käyttöä ei suositella koulussa tai varhaiskasvatuksessa. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioi-den-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminenhttps://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankoh-taista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruk-sesta/kankaisten-kasvomaskien-kaytto-koronaviruspandemian-aikanahttps://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/tietoa-itse-tehdyista-kasvomaskeista
- Siivous
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. Noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita.
- Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, pulpetit ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä. ·Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten näppäimistöjen, tablettien tai askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.
- Omia leluja ei saa tuoda kouluun. https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-siivoukseen
- Jos koulussa todetaan koronavirustartunta
Tartuntaketjujen selvitystyökuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla koulussa, selvitetään onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta seitsemän vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin palaa kouluun.