APUNIEKAT VENÄJÄN KARJALASSA

Helsingin kuvataidekoulun oppilaat ja opettajat työskentelivät syyslomaviikon 2012  Aunuksen taidekoulussa. Apuniekka- hanke on Aunuksen ja Helsingin kuvataidekoulun vertaisoppimishanke, jonka tavoitteena on  aktivoida naapurimaiden kuvataidekoulujen oppilaiden vertaisoppimista yli kulttuuri- ja kielirajan. Opetushallitus on tukenut Apuniekka-hanketta.

Aunuksen Kuvataidekoulu.

Tekstiilitaidetyöpajassa Tuisku ja Sonja aloittelevat nukentekoa. Ensimmäisenä päivänä Aunuksen koulun oppilaat ja opettajat johdattivat suomalaisvieraat perinteisten karjalaisnukkejen valmistukseen.

Yhdessä työskentely tuotti tulosta.

Apuniekka-hankkeen tarkoituksena on kehittää oppilaslähtöistä pedagogiikkaa vertaisoppimisen avulla. Tekstiilitaidetyöpajassa Iida tutustuu kangaspuilla kutomiseen venäläisten oppilaiden opastuksella.

Puolet suomalaisista työskenteli ensimmäisenä päivänä tekstiilitaiteen parissa. Samalla toiset suomalaisoppilaat työskentelivät keramiikkatyöpajassa. Suomesta Apuniekka-hankkeeseen osallistui kahdeksan oppilasta  sekä kolme opettajaa. Sana apuniekka on karjalan kieltä ja tarkoittaa apulaista.

Toisena päivänä on suomalaisten oppilaiden vuoro ohjata suunnittelemansa opetustuokio. Axel esittelee yhteistä arkkitehtuuriprojektia.

Sonja opastaa kapalevyn käyttötapoihin.

Työskentely on tilanpuutteesta huolimatta intensiivistä.

Lopuksi rakennuksista koottiin yhteinen kylä.

Rakennuksissa on selvästi nähtävissä karjalaisen kyläarkkitehtuurin piirteitä.

Apuniekat tutustuivat myös lähiseudun karjalaiskyliin:  mm. Mäkrään, Jyrgilään, Pieneen ja Suureen Selgyyn sekä Nurmoilaan. Karjalaistalot ovat vaikuttava kokemus menneessä loistossaan.

Tyypillisesti karjalaiskylän talot kurkkivat aina toistensa takaa. Harmaa ja sateinen sää ei ekskursiota haitannut.

Usein kylät sijaitsevat joenrannalla.

Nurmoilan kylässä Lidia-mummo tarjosi teetä ja piirakoita apuniekoille.

Päivittäinen lounas syötiin Ruokala nro 5:ssä. Rähjäisen ulkoasun ei kannata antaa hämätä. Lounas koostui aina alkukeitosta, pääruuasta ja jälkiruuasta.

Kolmantena päivänä oli retkikohteena Aleksanteri Syväriläisen luostari. Kuvassa kaikki apuniekat vasemmalta oikealle: Sonja, Virve, Tuisku, Axel, Iida, Miia, Annu, Katariina, Hilla, Alva ja Max.

Apuniekka-hankkeen tavoitteena on kehittää professionaalista työympäristöä myös opettajien vertaisoppimisen avulla. Tässä tutustutaan vesiohenteisten öljyvärien käyttöön.

Toinen opettajien välisen vertaisoppimisen  tekniikka on lasertulosteen siirto keramiikalle. Miia esittelee tekniikkaa Romanille.

Viimeisenä päivänä isännät järjestivät jäähyväisjuhlan Aunuksen kuvataidekoululla.

Apuniekka-hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää käytännönläheinen vertaisoppimisen toimintamalli kansainvälisen yhteistyön muotona. Antoisa hanke on nyt saavuttanut yhden etapin. Tyytyväiset vieraat ja isännät hymyilevät yhdessä.